2009.01.29. 22:37| Szerző: motiváció blog

Pareto olasz közgazdász 1906-ban megalkototta a 80/20-as képletet. Megfigyelte, hogy a társadalmi befolyásos réteg  -ami húsz százalékra tehető országonként- rendelkezik az összvagyon, és befolyás nyolcvan százalékával.  A társadalom nyolcvan százaléka átlagemberekből áll, akiknek semmi befolyásuk sincs a gazdasági folyamatok lezajlásában.  Bár ez a képlet a társadalmi egyenlőtlenségek bemutatása végett született, kiválóan alkalmazhatjuk az időgazdálkodásban is.  Jobban megfigyelve életünket, könnyen felismerhetjük ezt a hétköznapjainkban is. A cselekedeteid húsz százaléka hozza eredményeid nyolcvan százalékát.  Nagy számok törvénye:  Ügyfeleid húsz százaléka termeli ki jövedelmeid nyolcvan  százalékát.  Ha egy tíz pontos  cselekvési listát írsz magadnak, akkor abban biztos lehetsz, hogy közülük kettő több hozamot hoz neked, mint a maradék nyolc együtt véve. Tevélenységi listádon szereplő dolgok nyolcvan százalékával való foglalatosság csak húsz százalékos eredményt hoz. Az emberek többsége viszont  inkább foglalkozik a maradék nyolcvan százalékkal.

Az oka ennek, hogy ezek könnyen megvalósítható célok.  Számukra kényelmes, megszokott, nem okoz nagyobb erőfeszítést a megvalósításuk.  A maradék húsz százalékot viszont a végére hagyják, azt is akkor amikor már szorít az idejük és nincs más választásuk mint megtenni.

Vannak emberek akik naponta nyolc-kilenc órában robotolnak egy munkahelyen, és semmi  elérelépés nem történik az életükben. A valóban fontos dolgokat mindig a végtelenségig halogatják. Reggel felkelnek, robotolnak nyolc órát, haza mennek. Egy körforgás az életük. Ők azok akik mindig el vannak havazva, túl órákat vállalnak. Értelmetlenül, mert csak egyre fásultabbak lesznek. Ez az ára annak, ha valaki elöszőr a lényegtelen kis hozamú dolgokkal foglalkozik elsőként.

NE TEDD EZT!

Állj ellen a késztetésnek, hogy a lényegtelen dolgokkal foglalkozz először!

Aki a nap végére halogatja a nehéz feladatokat, az egész nap feszült lesz. Kezd úgy a napodat, hogy már reggel a legnagyobb feladatodnak állsz neki!  Annak a feladatnak amit megoldva felszabadultabbá válsz.  Lehet, nem lesz egyszerű,  ha te is szokásoddá tetted a reggeli időhúzásokat. De sebaj, a szokást megszokással lehet megtanulni. Szóval türelem.

A sikeres emberek korán kelnek, majd rögtön nekilátnak a legnehezebb feladataiknak.  Teszik ezt annak ellenére, hogy nincs kedvük hozzá.  Amikor ezt megtették, már nyugodtan élvezik tovább a nap hátrelevő részét, hiszen a nehezén már túl vannak. Gondolom ismered te is a “nehezén túl vagyok” érzést.  Hát nem csodás érzés már a nap elején túl lenni a nehezén? 

Te mit fogsz tenni holnap reggel?

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://motivacio.blog.hu/api/trackback/id/tr25911320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása