2009.07.11. 16:56| Szerző: motiváció blog

Kedves Olvasóm!

Már egy ideje nem jeletek meg új cikkem, mivel egy új, saját domainnel rendelkező blogon dolgoztam, amit most sikeresen elindítottam!

Kélrek látogass el az új blogomra, regisztrálj és oszd meg a cikkekkel kapcsolatos véleményeidet:)

Új weboldal: http://www.motivacioblog.hu

Motivációs Blog - Sipos Márton >>

Gyere és találkozzunk az új blogon! ^_^

 |   | 1 komment
2009.05.29. 01:47| Szerző: motiváció blog

Gyakran érzel úgy, hogy kinevetnek és lenéznek hátad mögött?

MEGJELENT A KARIZMA TITKOK CÍMŰ E-KÖNYVEM.

RÉSZLETEKÉRT KATTINTS A KÉPRE!

 |   | Szólj hozzá!
2009.05.15. 00:39| Szerző: motiváció blog

Ajánlom ezt a bejegyzést lelkes olvasómnak Katus Edinának. Külön köszönöm a fényképeket amiket a cikkem illusztrálásához válogatott!

A világon élt valóban sikeres emberek képesek voltak kialakítani magukban a pozitív lelki beállítottságot olyannyira, hogy teljes mértékben el tudták űzni a fejükből a negatív és aggódó gondolatokat. Kifejlesztették magukban azt a már gyerekesen pozitív tulajdonságot, hogy teljes mértékben a Gondviselésre bízáták magukat, és minden helyzetben a legjobbat várták el. A pozitív lelki beállítottság a karizma egyik alaptétele. A legtöbb ember negatív lelki beállítottságú, és ha megfigyeled őket, láthatod, hogy nem rendelkeznek személyes vonzerővel. Ki tart vonzónak egy félénk, aggódó, negatív embert?

Ki kell alakítanod a jelenben élést, olyannyira, hogy ne legyen időd arra, hogy a jövődön aggódj. Fogadd el, hogy a világon minden a megfelelő helyen, időben és megfelelő módon történik. Ha sikerül ezt a beállítottságot elsajátítanod, akkor csak figyelned kell azt a sok csodálatos dolgot ami megjelenik az életedben.

Egy idő után észre fogod venni, hogy minél lazább vagy, annál könnyebben fognak megtörténni a dolgok amiket el akarsz érni. És minél inkább erőlködni fogsz annál nehezebben.

Ennek egyszerű oka van. A gondolataink a legkevesebb erőfeszítésnél válnak valósággá. Azt is észre fogod venni, hogy gyakran maguktól oldódnak meg számodra kellemetlen helyzetek, anélkül, hogy ezért bármilyen tudatos erőfeszítést tennél. Ezt az állapotot csak az tudja igazán elképzelni, aki már tapasztalta. Ha már megtapasztalod egyszer is, nem lesz szükséged logikai fejtegetésekre, mert a pozitív gondolatok hatása azonnal hatni fog az életedre.

Minden negatív érzelem blokkolja az elmédet, és ha negatív gondolatok kavarognak a fejedben, a teljesítményed is csökkenni fog. Ezenkivűl egészségi károsító hatásai is vannak, szóval, ha nem akarsz korán meghalni, hagyj fel a negatív gondolatokkal, és tanulj meg pozitívan élni.

Nem könnyű ezt az állapotot  magadévá tenni, főleg a legelején, de ne add fel, ha kitartasz, learathatod a sikereket ezt garantálom.
 
21 nap alatt képes leszel kialakítani magadban a pozitív lelki beállítottságot. Ahogyan gondolkodsz az a szokásaid eredménye, éppen ezért -mint minden szokás - alakítható, vagy teljesen törölhető. Huszonegy nap alatt kialakítható egy teljesen új szokás, ha azt megfelelő módon, szisztematikusan gyakoroljuk. Három hét elég ahhoz, hogy ezek a tevékenységek tartósan rögzüljenek a tudatunkban.

Íme a gyakorlati alkalmazás:

Határozd meg, milyen jellemvonásokat akarsz kialakítani magadban. Magabiztos, bátor, szenvedélyes, elszánt, humoros? Írd le magadban, és 21 napig játszd el mintha rendelkeznél ezekkel a tulajdonságokkal. Ne feledd, ha 21 napig állandóan ismételsz valamit, az szokásként fog rögzülni a tudatodban. De vannak szokások, amiket pár nap alatt képes lehetsz elsajátítani, de az olyanok esetében amik egy egész életen át beléd vésődtek, nem tudod megváltoztatni pár nap alatt.

Három hét alatt a világ legnegatívabb emberéből a világ legpozitívabb emberévé válhatsz. Feltéve, ha van elegendő önfegyelmed, és kitartasz a célod mellett.

Az új szokások kialakításán kívül gyakorlod a türelem szokását. A türelem is olyan valami ami gyakorlattal fejleszthető. Ha türelmetlen vagy, akkor kitűzheted célul azt, hogy türelmes emberré válsz. A siker egyik szabotőre a türelmetlenség, ami nem más mint az agy sietsége. Fogadd el, hogy egy új életmód kialakítása nem következik be egyik napról a másikra, és ha türelmesen kitartasz szándékaid mellett, akkor eléred a sikert. Türelem nélkül nem megy. Az, hogy három hétig képes vagy összpontosítani már nagy haladást mutat.

Sok ember azért nem változik, mert hónapról hónapra, évről évre ugyanúgy gondolkodik, ugyanazt teszi mindent ugyanúgy csinál. De nem kell ennek így lennie, te döntesz, hogy változtatsz, vagy sem.

" Ha olyannak látom magam ma, mint amilyen a múltban voltam, a múltam újjá születik és a jövőmmé válik." ( William James )


Ha nagyszerű jellemvonásokra kívánsz szert tenni, akkor három hétig erre a kaképre kell fókuszálnod, és irányításod alá veszed az életedet. Azzá válsz, amilyen gondolatokat táplálsz önmagad iránt.

 

 |   | Szólj hozzá!
2009.03.16. 10:38| Szerző: motiváció blog

Jó, ha tudod: Ha nem tartasz rendet a személyes környezetedben, ez kihatással lesz életed minden területére. Hanyag és rendezetlen leszel, valamint sosem fogsz megtalálni semmit sem amit keresel. Előfordult már veled, hogy sürgősen szükséged lett volna egy korábbi bankszámlakivonatra vagy egy fontos iratra, de egyszerűen fogalmad sem volt, hogy hol van. Innentől aztán kapkodnod kellett, és az egész lakást feltúrnod, hogy végre megtaláld. Kell ez neked? Nos, ha nem szeretnél többet ilyen élményekben részesülni, javaslom, hogy rendezd el a dolgaidat magad körül, úgy, hogy szükség esetén megtalálj mindent. Nem bonyolult, egyszerűen kategorizáld a fontos dolgokat. Mindig tudd, hogy mit hova teszel. És talán még fontosabb, MINDIG TEDD VISSZA A HELYÉRE AMIT ELVETTÉL. Igazából legtöbb esetben innen származik a rendszertelenség. Nem tesszük vissza a dolgokat a helyükre.

Egy másik fontos dolog amit meg kell említenünk, hogy a munkahelyi rendtartás. Akármi is legyen a munkád, jó, ha nem zavar meg semmi abban, hogy dolgozz. Iktass ki mindent a környezetedből ami megzavarna a folyamatban, vagy elterelné a figyelmed!  Ha irodában dolgozol, akkor az íróasztalod mindig legyen rendezett. Ne pakold tele, mert az csak zűrzavart okoz. Mielőtt elkezdenéd a munkát, szánj öt percet arra, hogy a témához kapcsolatos összes iratot, fontos dolgot összeszedj. Ezeket pakold csak magad elé. Minden más dolgot pakolj el, ne legyen a szemed előtt. Így hatékonyabban tudsz majd dolgozni. Bármi is legyen a munkád, biztosíts magadnak zavartalan feltételeket a nyugodt munkához.

 |   | 1 komment
2009.03.12. 07:05| Szerző: motiváció blog

Bizonyára te is észrevetted már, hogy a tévében bemutatott reklámok gyakran hatással vannak rád. Lehet, hogy tudattalanul, de valahogyan mégis vonzódsz azokhoz a temékekhez amiket bemutattak. Ugyanlyen hatással lehetnek rád a reklámplakátok is amiket az út szélén láthatsz. Ugyanezt a "reklám módszert" felhasználhatod arra is, hogy önmagad számára olyan képeket, dolgokat helyezz el a környezetedben amik felemelnek, jó kedvre derítenek. Akárhogyan is van, mindenképp jó ötlet, ha figyelsz erre.

Keress képeket az internet amik felemelnek téged. Lehet az kedvenc kocsid képe, vagy akár egy gyönyörű tájkép és sorolhatnám. Helyezd el a környezetedben olyna helyekre is ahol ritkán jársz. Péztárcádba is tehetsz. Ezeknek a hatásuk tudatalatt működnek. Nincs logikája, csupán az, hogy kihat az egész életedre az, hogy milyen a környezeted. Ha boldog ember akarsz lenni, keress olyan képeket amika  boldogságról szólnak. Rendezd be úgy az otthonod, hogy jól érezd magad! Ha megteszed, hamarosan érzékelni fogod a hatását! Ezt garantálom!

 

 |   | Szólj hozzá!
2009.02.24. 18:58| Szerző: motiváció blog

  Minden cselekedetünkkel hatással vagyunk a jövőnkre.Bármit is csinálsz éppen az kihatással lesz arra, hogy mit tapasztalsz majd meg később.Ha naponta négy órát tévét nézel annak vajon milyen következményei lesznek?

Vetítsd ki a gondolataidat két hónapra előre. Kérdezd meg magadtól: Hol fogok tartani két hónap múlva, ha naponta négy órát tévézek? A tévé nézés, hacsak nem tanulási szándékkal tesszük, teljesen időpocsékolás. Ez két hónap időtartam alatt közel 240 óra megy el időpocsékolásra. 240 óra!! Ha nem tetszik az eredmény, akkor kérdezd meg magadtól: Hogyan használhatnám ki a legjobban ezt a kétszáznegyven órát? Ennyi idő alatt azért lehet bőven mit tenni úgy látom. Meg lehet írni egy 120 oldalas könyvet. Hacsak naponta 4 órát szánsz rá tévénézés helyett, akkor 2 oldal simán meg van 4 óra alatt. Idegen nyelvet is tanulhatsz naponta, 4 óra alatt legalább 10 új szót tanulhatsz meg, két hónap alatt pedig 600 új szót. Egy nyelv hétköznapi szókincse körülbelül két-háromezer szó.

Az idő mindig telik, akár hasznos dolgot csinálsz akár nem. Miért nem használod ki?
Főleg akkor, ha vannak nagyszabású céljaid, és valahogyan "soha nincs  időd" neki fogni.

A megoldás egyszerű:
Szépen fokozatosan kezd el! Ne akarj azonnali eredményt, mert csalódni fogsz! Légy türelmes és használd ki az idődet. Nem kel túlzásokba esni, vagy mohónak lenni. Tűzz ki egy távolabbi határidőt amire szeretnéd elérni a célod, és kezdj neki dolgozni most amikor még ráérsz. Fokozatosan majd észre fogod venni, hogy egyszer csak elérted a célod, ahelyett, hogy kapkodtál volna, ez belső nyugalmat és önbizalmat fog neked nyújtani.

Ne feledd: Minden fontos, minden számít! A világban minden apró mozaikokból áll össze. Apró részletek nélkül nem létezik a teljes egész sem.

 |   | Szólj hozzá!
2009.02.23. 20:00| Szerző: motiváció blog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A legkínzóbb félelmek egyike a haláltól való félelem. Az emberiség egész  történelme során megtalálhatunk írásokat, mítoszokat a halállal kapcsolatban. Azt hiszem nem lehet ezt kinőni. Tudomásul kell venni, hogy az élet a halállal ér véget és kész. Ha ez ilyen könnyen menne ugye.. Ha nem figyelsz, a haláltól való félelem  gyakran visszatarthat  attól, hogy belefogj a céljaid megvalósításához. Vannak dolgok amiket azért nem teszünk meg, mert benne van a kockázat, hogy belehalunk. Ilyen lehet akár autót vezetni, hegyet mászni, egy veszélyes környéken végigsétálni. Ez a félelem időnként mindenkiben megjelenik. Általában akkor szokott, ha történik valami súlyos dolog a környezetünkben, amivel nem tudunk megbirkózni. Egy váratlan haláleset, vagy súlyos anyagi gondok. Minden esetre, ha tudatos és boldog életet akarsz élni, le kell győznöd ezt a félelmed. Nincs is nagyon más választásunk csak sodródni az élettel, ami ellnállhatatlanul a halál fele vezet.

Néhány tanács, hogyan küzd le a haláltól való félelmet

1. Ne beszélgess a halálról! Aki retteg a haláltól pontosan ezt csinálja. Beszélgetései során mindig szóba hozza a halál témáját, és ezzel még több félelmet alkot magának. A legegyszerűbb ha elkerülöd, ezeket a témákat! Amíg élsz, éld az életed, és ne tégy úgy mint aki már meghalt.

2. Élj a jelenben! Hogy mikor is van a jelen? Abban a pillanatban hogy kimondom,hogy MOST! De amint kimondtam, ez már a múltam részévé válik. A jelen, egy folyamatos életjelenlét. Ha a jelenben élsz, érzékeled a folyamatos utazást, amint haladsz a még ismeretlen jövő felé. Amikor visszaemlékszel valamire, akkor a múltban nosztalgiázol. A halálfélelem a jövőben létezik. Amikor félsz a haláltól, akkor még életben vagy, csak kivetíted a jövőbe a félelmeidet. A legegyszerűbb tehát, ha rajtakapod magad, emlékeztetned magad, hogy még igenis életben vagy, és az a dolgod, hogy amíg életben vagy éld az életet.

3. Vigyázz az egészségedre! Ha attól félsz, hogy szívrohamban fogsz meghalni, mert szívbetegséget állapítottak meg nálad, vigyázz az étkezésedre, kerüld a stresszt és nem lesz bajod. De mit tesz a többség? Félnek a szívbetegségektől, de semmit sem változtatnak életvitelükön. Ugyanúgy eszik tovább az egészségtelen zsíros ételeket, cigiznek, idegeskednek..és félnek a haláltól.  A legjobb megoldás, hogy előzd meg a bajt, mielőtt az bekövetkezne! Ha nem ezt teszed, akkor van igazán okod félni, hiszen előbb utóbb felelőtlenséged áldozatává válsz

4. Élj biztonságosan! Utolérhet minket halál akkor is, ha nem vigyázunk a testi éppségünkre. Itt is a legjobb, ha a jelenben maradsz, és figyelsz arra amit éppen csinálsz. Ha teljesen jelen vagy nagy mértékben csökkented a balesetek és váratlan erőszakos támadások esélyét. Ha jelen vagy a pillanatban, akkor még időben el tudod kerülni, ha valaki bántalmazni akar, és azt is, hogy valamilyen balesetet szenvedj. Ha például autóban utazol, mindig légy tudatában, hogy éppen biztonságosan haladsz. Figyeld a forgalmat, és ha vészhelyzet van, még időben észre fogod venni és el tudod kerülni a balesetet.

5. Tervezd meg a holnapot! Ha pontosan tudod, mit fogsz tenni holnap, akkor az agyad azon fog tevékenykedni, hogy elérd a kitűzött célt. Ha így teszel nincs okod félni a haláltól, mert előre leszögezted, hogy te holnap ezt és ezt csinálod. Ebbe nem szólhat közbe a halál, mert ez egyértelműen meghiúsítaná a terved. A balesetek többsége amiatt történik, hogy a balesetben résztvevő emberek figyelmetlenek, nincsenek jelen a helyzetben, vagy nincsenek konkrét terveik a jövőre nézve. Ha megtervezed a jövőt, akkor nincs okod félni, ha valóban hiszel magadban semmi sem fogja elvenni az életedet idő előtt.

2009.02.23. 13:45| Szerző: motiváció blog

Figyeld meg, hogy a nap melyik részében vagy a legproduktívabb, és ilyenkor foglalkozz a legnehezebb feladataiddal. A kevésbé fontos, könnyebb feladataidat pedig tedd át későbbre. Hanyagolj minden feladatot, ami elvenné az idődet a fontos dolgaidtól. Tartsd a figyelmed a célon, hogy minél előbb meg tudd oldani. Tégy erőfeszítéseket és fegyelmezetten tarts ki, amíg nem értél célba! 

A sikerélmény kölcsönöz neked egy olyan karizmát, ami az előnyödre válik és életed minden területére kihat. Sikeres kisugárzásoddal magadhoz vonzod a hozzád hasonló embereket. Ha eredményeket érsz el és ezt kemény munka árán teszed, javul az önbecsülésed. Nagyobb önbizalomra teszel szert, jobban élvezed az életet.

Ha magabiztosan cselekszel, javítod a spontán probléma megoldó képességedet is, így könnyebben megbirkózol az akadályokkal. 

  Értékeld magad! Ünnepeld meg a sikereidet. Légy tudatában, hogy éppen hol tartasz, és mi vár még rád a jövőben. Szakaszonként ünnepeld az előrehaladásod. Minden ezer mérföldes út egyetlen lépéssel kezdődik. Ünnepelhetsz akár lépésenként is, hiszen tudod, hogy minden lépéssel egyre közelebb kerülsz a célodhoz.  

Készíts feljegyzést a tapasztalataidról. Ez segíthet neked a nehezebb időkben amikor ötletek után kutatsz problémáid megoldásához. Alakíts ki magadnak egy munkaritmust és dolgozz keményen. Lásd magad előtt a célt amerre tartasz, és akkor nem fogod félbehagyni.
 |   | Szólj hozzá!
2009.02.22. 12:18| Szerző: motiváció blog

Kezdd a napod mindig azzal, hogy lendületbe hozod magad lelkileg! Ha fásultan ébredsz tégy meg mindent azért, hogy jó kedvűen, vidáman kezd el a napodat. Ne törődj vele, ha mások kedvetlenek. Neked nem muszáj átvenned a hangulatukat. Hallgass vidám, lelkesítő zenét, -olyat aminek hatására mindig megjön a kedved, és lelkesedést érzel.

A zene csodálatos gyógymód a szorongásra, kedvtelenségre. Lehet, hogy kávét sem kell majd innod, mert annyira felpörget.  Egyik reggel a napokban, kicsit unalmasnak indult a nap, eléggé kedvtelen is voltam. Aztán, rátaláltam a Sebestyén Márta és a Muzsikás együttes egyik zenei felvételére.  Meghallgattam és azonnal meghozta a kedvemet, mert jó lüktetése, és valami  csodálatos varázsa van. Tradicionális erdélyi magyar népzene. Ez a zene bizonyítja, hogy őseink is tudtak jó zenét csinálni. Nagyon sok népdal a mai napig képes felturbózni az emberek életkedvét. Hallgassunk csak nyugodtan tradicionális magyar népzenét. Nagyon sokan nem szeretik mert eleve elzárkóznak tőle. Olyanok is vannak, akik tévesen a mulatós zenével keverik össze. A népzenében nagy kincs rejlik. Legyünk tudatában annak is, hogy elődeink milyen zenei kincseket hagytak ránk..Sokan nem is tudnak róla. Remélem elnyeri a teszéseteket:

 |   | Szólj hozzá!
2009.02.19. 14:35| Szerző: motiváció blog

Szeretnék megosztani veletek egy követhető módszert, a rendrakáshoz. Köztudott, hogy könnyebb a rendet fenntartani, mint rendet csinálni. Hajlamosak vagyunk a rendrakást halogatni a végtelenségig. Majd elmegy a kedvünk tőle, hiszen rengeteg időt és türelmet igényel rendbe rakni egy rendetlen lakást. Egyszerre ez nagyon elkedvtelenítő tud lenni. Ha nem engedhetünk meg magunknak egy takarítót, akkor nekünk kell elkezdenünk megcsinálni. De hogyan álljunk neki? Ismerős érzés lehet ott állni egy rendetlen szoba közepén, és azt sem tudjuk hol kezdjük el. Egyszerű: csak kezd el! Mindegy, hogy hol.
A napokban felismertem a tényt, hogy a szobám olyan mint egy disznóól. Nem figyeltem a rendtartásra egy hónapon keresztül. Igazából eszembe sem jutott, mert más dolgaim voltak. Az sem tudtam, hol kezdjek neki. Aztán arra jutottam, hogy elkezdem. Nagyon ideges voltam, hiszen, a fiókjaim is tele voltak mindenféle papírokkal, levelekkel, és egyéb kacatokkal. Nem tudtam velük mit kezdeni. Aztán egyszerűen csak elkezdtem. Megkérdeztem magamtól, hogyan tudnék idegesség nélkül rendet rakni. Azt tudni kell rólam, hogy gyakran azért halogattam a rendrakást, illetve nem értem a végére, mert egyszerűen belefáradtam, és nem volt semmi kedvem.
Beugrott egy ötlet, ami alapján el is kezdtem a munkát.

Ajánlom nektek is a következőt:

1. Válaszd ki az egyik fiókot amiben rendet raksz. Csinálj magadnak három kupacot:

- Fontos dolgok amiket visszapakolok.
- Fölösleges dolgok, amiket szemétbe dobok.
- Dolgok amiknek máshol a helyük.

2. Szépen egyenként vedd föl az ott található tárgyakat, és tedd valamelyik kupacba.  Ha az a tárgy fontos, akkor tedd oda.. Ha máshol van a helye, akkor abba a csoportba, ha már használhatatlan és szemét, akkor a szemét csoportba.

3. A fontos dolgokat, tedd vissza a fiókba. Itt még ne törődj hogy rendetlenül teszed vissza. Tedd vissza egy kupacba. A szemetet meg értelemszerűen a kukába.

Így menj aztán szépen sorba minden fiókon, szekrényen. Itt most nem az a célod ebben a fázisban, hogy rendezetté tedd a dogokat, hanem, hogy kiválogasd a szemetet.

Amikor már szemétmentes a lakásod, akkor kezdd el csak a szépítést, az elrendezést.

Előfordulhat, hogy észreveszed, bizonyos tárgyakat máshova kéne tenned. Ez nem bonyolult, azokat kiveszed egy kupacba, majd félreteszed. Ne azonnal pakold a helyére, mert ez sok időt vesz igénybe. Nem is beszélve arról, hogy megszakítasz egy folyamatot. Majd ha odaérsz, a helyére teszed.

A feladatod ebben a fázisban a szépítés. Ne kapkodd el, csak szépen sorjában. Ez a módszer negyed annyira sem idegesítő, mintha egyszerre próbálnád meg szemétmentessé tenni, és egyben rendbe tenni a dolgokat.

Ez egy eljárás a sok közül. Tapasztalatom szerint, kevesebb időnket veszi igénybe, mintha a "klasszikus módon" kezdenénk neki. Nyilván vannak kivételek, mondjuk akiknek a takarítás a szakmájuk. Lehet, hogy ők másképp csinálják, de ne felejtsük el a rutin az rutin. Minél többször csinálunk valamit, annál gyorsabban és könnyebben megy. Ha történetesen rutintalanok vagyunk a takarításban, akkor ez egy jó módszer kezdéshez.

Van itt egy másik téma amit nem részleteznék. Ezek pedig a porszívózás, mosás, ablak tisztítás és ehhez kapcsolódó egyéb háztartási feladatok. Úgy gondolom, fölösleges lenne leírni egy módszer, hogy ezeket hogyan csináld. Vagy, hogyan porszívózz. De azért ne feledkezz meg ezekről sem! :)

 |   | Szólj hozzá!
2009.02.17. 07:11| Szerző: motiváció blog

Légy határozott! Pontosan tudd, ki vagy, mik a céljaid, hogyan érheted el azokat. Ha hoztál egy döntést, ne aggódj a lehetséges akadályokon, hanem koncentrálj arra a lendületre ami az induláshoz szükséges. A félelem megakadályoz a cselekvésben, és elengedhetetlen, hogy legyőzd. A legtöbb kihívás amivel találkozhatsz rendszerint nem látható előre. Értelmetlen tehát még a cselekvés előtt a problémákkal foglalkozni. Ha esetleg bekövetkezne, akkor még mindig van rá lehetőséged, hogy javíts rajta. Ha úgy látod, hogy rossz úton haladsz, akkor ismerd be, és térj át egy másik irányba.

Vannak célok amiket látszólag lehetetlen elérned. Lehet, hogy fel kell adnod, vagy már nem aktuális. Minden esetre hagyj magadnak egy kis időt, hogy eldönthesd, hogy valóban megéri-e dolgozni rajta, vagy jobb, ha inkább  feladod. Tűzz ki egy közeli határidőt, mondjuk egy hét múlva, és hozd meg a döntésed addig. Vannak helyzetek amikor kell egy kis idő, a jó döntéshez. Dönts gyorsan és határozottan! Vállald a döntéseidért a teljes felelősséget. Vedd figyelembe, hogy a legtöbb emberre jellemző a határozatlanság. Lehet, hogy rád is, csak nem ismered eléggé önmagad. Éppen ezért, ha úgy döntenél, valamit feladsz, akkor adj magadnak elég gondolkodási időt.


Kezdj egy rávezető feladattal!

Ha jellemző rád a halogatás, keresned kell, egy rávezető feladatot. Ezt tekintheted egyfajta bemelegítésnek is, hogy formába lendülj. Segít legyőzni a halogatást. A rávezető feladatnak olyannak kell lennie, ami kapcsolatos a teendőiddel, viszont nem olyan nehéz, hogy elvegye a kedved a cselekvéstől. Lelkesítenie, ösztönöznie kell. Ha fizikailag jól akarsz kinézni, erős izomzatot szeretnél akkor rávezető feladatként kereshetsz  képeket, ahol olyan embereket mutatnak be, akikhez hasonlítani akarsz. Megfigyelheted, hogy milyen bókokat kapnak, és ez mennyire fontos önértékelés szempontjából. Képzeld el saját magad, amint bókokat kapsz, éld bele magad. Ha formába lendültél, akkor lelkesen fogsz hozzá az edzéshez. Lehet, hogy a rávezető feladat nélkül sosem fognál hozzá, hiszen, a sportolás jelentős erőfeszítést igényel. Fontos a szellemi bemelegítés!

Címkék: határozottság  |   | Szólj hozzá!
2009.01.29. 22:37| Szerző: motiváció blog

Pareto olasz közgazdász 1906-ban megalkototta a 80/20-as képletet. Megfigyelte, hogy a társadalmi befolyásos réteg  -ami húsz százalékra tehető országonként- rendelkezik az összvagyon, és befolyás nyolcvan százalékával.  A társadalom nyolcvan százaléka átlagemberekből áll, akiknek semmi befolyásuk sincs a gazdasági folyamatok lezajlásában.  Bár ez a képlet a társadalmi egyenlőtlenségek bemutatása végett született, kiválóan alkalmazhatjuk az időgazdálkodásban is.  Jobban megfigyelve életünket, könnyen felismerhetjük ezt a hétköznapjainkban is. A cselekedeteid húsz százaléka hozza eredményeid nyolcvan százalékát.  Nagy számok törvénye:  Ügyfeleid húsz százaléka termeli ki jövedelmeid nyolcvan  százalékát.  Ha egy tíz pontos  cselekvési listát írsz magadnak, akkor abban biztos lehetsz, hogy közülük kettő több hozamot hoz neked, mint a maradék nyolc együtt véve. Tevélenységi listádon szereplő dolgok nyolcvan százalékával való foglalatosság csak húsz százalékos eredményt hoz. Az emberek többsége viszont  inkább foglalkozik a maradék nyolcvan százalékkal.

Az oka ennek, hogy ezek könnyen megvalósítható célok.  Számukra kényelmes, megszokott, nem okoz nagyobb erőfeszítést a megvalósításuk.  A maradék húsz százalékot viszont a végére hagyják, azt is akkor amikor már szorít az idejük és nincs más választásuk mint megtenni.

Vannak emberek akik naponta nyolc-kilenc órában robotolnak egy munkahelyen, és semmi  elérelépés nem történik az életükben. A valóban fontos dolgokat mindig a végtelenségig halogatják. Reggel felkelnek, robotolnak nyolc órát, haza mennek. Egy körforgás az életük. Ők azok akik mindig el vannak havazva, túl órákat vállalnak. Értelmetlenül, mert csak egyre fásultabbak lesznek. Ez az ára annak, ha valaki elöszőr a lényegtelen kis hozamú dolgokkal foglalkozik elsőként.

NE TEDD EZT!

Állj ellen a késztetésnek, hogy a lényegtelen dolgokkal foglalkozz először!

Aki a nap végére halogatja a nehéz feladatokat, az egész nap feszült lesz. Kezd úgy a napodat, hogy már reggel a legnagyobb feladatodnak állsz neki!  Annak a feladatnak amit megoldva felszabadultabbá válsz.  Lehet, nem lesz egyszerű,  ha te is szokásoddá tetted a reggeli időhúzásokat. De sebaj, a szokást megszokással lehet megtanulni. Szóval türelem.

A sikeres emberek korán kelnek, majd rögtön nekilátnak a legnehezebb feladataiknak.  Teszik ezt annak ellenére, hogy nincs kedvük hozzá.  Amikor ezt megtették, már nyugodtan élvezik tovább a nap hátrelevő részét, hiszen a nehezén már túl vannak. Gondolom ismered te is a “nehezén túl vagyok” érzést.  Hát nem csodás érzés már a nap elején túl lenni a nehezén? 

Te mit fogsz tenni holnap reggel?

 |   | Szólj hozzá!
2009.01.22. 17:56| Szerző: motiváció blog

A következő videót ezzel az idézettel kommentálnám:

" Boldogtalan voltam, mert nem volt cipőm, amíg kimentem az utcára és láttam egy embert, akinek nem volt lába"

 

Gondolkozzatok!.....

 |   | 1 komment
2009.01.17. 21:06| Szerző: motiváció blog

Mindennek megvan az ideje!

Figyelmen kívül hagyni ezt a tényt, végzetes is lehet a sikerünkre nézve. Tudnod kell, hogy valaminek mikor kezdhetsz neki, és mikor nem. Szüretelni nem télen kell, hanem ősszel. Ha télen szüretelsz, megfagyott szőlőt fogsz találni. Mivel nem a maga idejében szedted le, a minősége is elromlott. Mondhatod, hogy neked sikerült, hiszen leszedted a szőlőt, viszont az már fogyaszthatatlan.
Amit ezzel mondani akarok, hogy MINDENT A MAGA IDEJÉBEN ÉRDEMES CSINÁLNI. Ha ősszel szüretelsz akkor szép termésed lesz.

A MINŐSÉGI MUNKA FELTÉTELE A JÓ IDŐZÍTÉS.  Ez az elv mindenre vonatkozik.  Ha halogatod a dolgaidat, akkor ha el is éred a célod, nem lesz olyan jó minőségű, mintha a maga idejében tetted volna.
Ha halogatod valaminek a megoldását, tulajdonképpen azt a dolgot nem végzed el aminek itt az ideje.

Nyugtával dicsérd a napot! Ne ünnepeld meg, a sikereidet, csak, ha biztos vagy abban, hogy már elérted. Sokan elkövetik a hibát, hogy amikor a dolgaik jól haladnak, visszavesznek a tempóból. Még nem érték el a célt, de látván, hogy jó úton haladnak lazítanak. Ezt kerüld el, hiszen:

A SIKERT KÖNYEBB ELÉRNI, MINT FENNTARTANI!

 |   | Szólj hozzá!
2009.01.15. 11:29| Szerző: motiváció blog

Kedves olvasóim!

 

Mától kezdve e-mailben értesülhettek a legfrissebb blogbejegyzéseimről!

 

Feliratkozhattok a blogom jobb oldalán található feliratkozási mezőben, vagy akár itt is:

 

Figyelni szoktam a látogatottsági statisztikáimat, és nagyon örülök, amikor látom, mennyi visszatérő olvasóm van!

 

KÖSZÖNÖM NEKTEK!

 |   | Szólj hozzá!
2009.01.13. 01:53| Szerző: motiváció blog

Szeretettel ajánlom figyelmetekbe a következő két részes videót! Szabó Ilona beszél arról, hogy mi is az a spirituális ötletbörze:

 

                      

Forrás: SZI Akadémia

 |   | Szólj hozzá!
2009.01.09. 05:54| Szerző: motiváció blog

Többen jelezték nekem, hogy írjak a motiváció negatív oldaláról is, mert bizony az is van, és nem illik kihagyni a blogból. Igazából már régóta terveztem, de nem érett még meg a fejemben mostanáig...

A motiváció negatív oldalát passzív motivációnak nevezem. Ez akkor jellemző, ha káros szenvedélyeinknek, vagy lustaságunknak alávetve éljük életünket. Egy drogos erősen motiválva érzi magát, hogy minél előbb hozzájusson az anyaghoz. Olyan is előfordul, hogy nem tud már megengedni magának egy újabb adagot, és az erős késztetésben bűncselekményt is elkövethet, hogy pénzhez jusson. Ez esetben, olyan erős a motivációja, hogy a drogot mindennél előrébb rangsorolja az életében. A börtönt is kockáztatja, csak hogy élvezhesse a drog nyújtott eurfórikus állapotot. A motiváció mint láthatjuk ebben az esetben is kiválóan működik. Csakhogy ez esetben súlyos árat fizetünk, és legtöbbször a környezetünk szenvedi meg a kárát.

Aki nem tudja fegyelmezni magát, gyakran enged a motiváció negatív késztetésének is. A  passzív motivációt egyfajta negatív csábításként is definiálhatjuk. Az is tény, hogy az ember folyamatosan motiválva van születése óta. Egy hétköznapi példát megnézve ráismerhetünk erre a tényre. Ha megvizsgálunk egy döntési helyzetet, akkor két féle motivációnk találkozik egymással. Az egyik a probléma megoldó, a másik a lusta, halogató.. Mi melyiknek engedünk?

A függőségen kívűl a lustaságot is nevezhetjük negatív motivációnak. A "Majd holnap " magatartás igazából arra sarkal, hogy a kényelmünk fontosabb, mint megoldani a problémát. Persze tudjuk azt is, hogy minél többet halogatjuk, annál nehezebb lesz megoldani..de erre is csak legyintünk:... MAJD HOLNAP NEM LESZEK HALOGATÓ

Meg kell tanulnunk felismerni a motivációnk irányát. Ez nem mindig könnyű, mert gyakran annyira észrevétlen, hogy reflexszerűen reagálunk rá. Egy ilyen példa erre a fent említett halogatás szokása, és a jövőben élés. Mondanom sem kell, hogy ez illuzió, mert a feladatainkat csak a jelenben tudjuk megoldani.

Mint minden más elvet, a tudatos életmódot is a gyakorlatban tudjuk elsajátítani. Javaslom, hogy 3 hétig tudatosan figyeljünk arra, hogy mire érzünk motivációt. Amennyiben az adott dolog a hasznunkra válik, csináljuk nyugodtan. Ha a kárunkra van, az indőnket és energiánkat vonja el a valóban fontos dolgainktól, akkor bármennyire is csábító ellen kell állnunk neki.

Összegezve: Tiszteljük az életünket annyira, hogy csak olyan dolgokat csináljunk meg ami a javunkat szolgálja! A drága idönk megy el, a fölösleges időhúzási pótcselekvésekre.

Még valami:

A passzív motiváció nem felnőttes tulajdonság. Ne legyünk gyerekesek...ha már felnőttünk!..

 

Címkék: passzív motiváció  |   | Szólj hozzá!
2009.01.07. 00:26| Szerző: motiváció blog

"Nézz szembe a tényekkel! Ez a valóság! Tudnod kell róla!" Naponta hallhatjuk ezeket a mondatokat "jó tanácsokat". Jó az nekünk, ha mindenről tudunk? Jó az nekünk, ha a vállunkra vesszük a világ fájdalmát? Miért éri ez meg nekünk? Ezeket a mondatokat többnyire akkor mondják nekünk amikor feladjuk a "csordaszellemünket" és egyéni gondolokodásunk alapján elutasítjuk azokat a dolgokat amiket a "csordában" lévő megvezetett emberek többsége jónak tart. Nem is igazán mondhatnám, hogy jónak, hanem csak egyszerűen elfogadják tényként és kész. Onnantól kezdve, amikor kilógunk a sorból, nem követjük a megszokott mintát, megbélyegeznek bennünket. Két féle képpen történhet ez meg: Vagy megvetéssel és gyűlölettel, vagy pedig görcsös segíteni akarással..ami azt jelenti, hogy erőszakosan visszatérítenek a csordába, mert szerintük csak úgy lehet biztonságban az ember, ha élvezi a csorda védelmét. Bizonyára feltünt, hogy sok bejegyzésemben használom a csorda szót.  Ez azért van, mert a megvezetett ember egy szikrányival sem mutat más tulajdonságokat, mint egy csorda birka, akik összetömörülve legelésznek, elveszítve egyéni jellemvonásaikat és bégetnek, ha a többi is azt teszi.

Vannak emberek, intézmények, akiknek hasznot hoz, ha mi a csordában vagyunk. A kérdés az, hogy kinyitjuk-e a szemünket, vagy sem. Erről most nem írok részletesen, mert már megtettem. Amiről viszont írni szeretnék, az a világ "fájdalma". Nem találtam jobb szót erre. Miről is van szó: A mindennapi sajtónak, az internetnek "köszönhetően" naponta értesülhetünk a nap borzalmairól világszerte. Nem is gondolunk abba bele ilyenkor, hogy 6 milliárd ember él a bolygónkon, és ekkora mennyiségnél elképzelhetetlen az, hogy mind a 6 milliárd emberi lény, ugyanazokat a jeleket produkálják egyszerre. Gondolok elsősorban arra, hogy békében éljenek egymással. Az ember nézi a híradót, amihez sosem nehéz szörnyű híreket keresniük a szerkesztőknek..és azon gondolkodik, hogy: MIKOR LESZ ENNEK VÉGE? MIKOR LESZ VILÁGBÉKE? MIKOR LESZ AMIKOR AZ EMBEREK NEM FOGNAK EGYMÁSSAL HARCOLNI?? A csordában lévő nép mind világbékét bééget..és mindig vár arra, hogy holnaptól hátha béke lesz. A csorda nép naívan azt hiszi, hogy ezeknek egyszer vége lesz. Azt hiszi, hogy eljön a nap amikor a híradóipar megbukik, mert nem lesznek borzalmas hírek a világban. És akkor eljön a Kánaán!.... Miért van ez? Azért, mert van egy "pásztor" aki a csordát irányítja, és ő azt szugerálja az emberekbe, hogy ez MAJD A JÖVŐBEN FOG MEGTÖRTÉNNI. Ez egy mítosz! Nem kell matematikusnak lenni ahhoz, hogy logikusan belegondoljunk abba, hogy 6 milliárd ember esetében a valószínüsége, hogy konfliktusok, tragédia nélkül éljenek akár egy napig is gyakorlatilag 0!!

A világban mindig, minden időben lesznek konfliktusok, szörnyű tragédiák. Nem érdemes a világ szörnyűségeit figyelemmel követni, mert egyrészt felzaklat, elszomorít bennünket, másrészt pedig rabolja a drága idönket a hírek nyomon követése. Mert mi történik ilyenkor? Ezeket az eseményeket beszéljük meg másokkal..egész nap panaszkodunk, meghallgatjuk más emberek panaszait, és még rosszabbul fogjuk érezni magunkat..és így tovább..

Jogos a kérdés? Ha nem tudom, nem fáj? Igazából én úgy vagyok vele, hogy ez így van. Egy kivételt mondanék amiben nem elönyös ez pedig a párkapcsolat. Ha megcsal a párunk, akkor nem tudunk végigmenni melette úgy hogy " Lehet megcsalt, én nem tudok róla, tehát nem fáj" és így végigsiklani mellette. Nos van aki ezt nyugodt szívvel így gondolja, én nem. De visszatérve, szerintem elönyös az e fajta "struccpolitika". Természetesen csak reális keretek között. Vannak olyan dolgok amiket hallunk a világban, amikhez nekünk semmi közünk. Nem vagyunk érintettek, és a legtöbb esetben sosem leszünk azok. Tehát visszatekintve, rájöhetünk, hogy amik miatt szorongtunk, azoknak a 90%-a nem történt meg sosem. A maradék 10% ami megtörtént az, nem úgy történt meg, ahogyan elképzeltük..

A másik jogos kérdés: "De hát tudnom kell, róla, mert az ország gazdaságáról van szó, tudnom kell, ha háborúk vannak, hogy lássam a világ helyzetét.. Nem tehetem azt meg, hogy nem figyelek ezekre, mert adott esetben a káromra is lehet valaminek a nem tudása."

Ezzel egyetértek, ami minket érintő hírek azokról jó dolog tudni...DE!!! az már régen rossz ha beletemetkezünk a témába, olvasunk róla, minden fórumot meglátogatunk stb..( Jó híreknél persze ez nem hátrány, mert az ember nem szörnyülködés miatt néz utána, hanem mert lelkesiti, vagy érdekli az adott dolog) Nem szabad beletemetkeznünk egy tragédiába ami nem velünk történt. És nem azért, mert érzéketlenek vagyunk, hanem, mert azzal a saját lelki nyugalmunkat tesszük tönkre. Elvonja az energiánkat a családunkról, az életünkről... gyakorlatilag az egész életünk értelme összerogyhat egy perc alatt.

Egy személyes példával tudom ezt illusztrálni. A november 23.-i Kiskunlacházi gyilkosság. Aki tudja annak nem kell elmagyarázni, aki pedig nem..nos.. döntse el ő, hogy akar-e erről tudni vagy sem.  Engem nagyon megviselt már a rövid hír is.  Nagyon sajnáltam a kislányt, hogy ilyen brutálisan ért véget az élete. De nekem ez nem volt elég.. Bár elég lett volna..Mindenhol utánanéztem orákat töltöttem a friss hírek olvasásával. Fórumokat néztem, a kislány emlékére létrehozott emlékhonlapokat..nem sorolnám.. Ezek a dolgok, mivel részletesen elemeztem sokkal jobban felzaklattak. Majdhogynem minden  adatot  megtudtam amit nyilvanossagra hoztak.. Nem mindig jó tudni a részleteket. Én megtudtam. Az eredménye az lett, hogy 3 hétig majdhogynem búskomor voltam.. és néha megkönnyeztem a lányt. Ez engem nagyon megviselt. Ebben az idöszakban még blogírásra sem volt erőm. A másik hátránya, hogy semmire sem tudtam koncentrálni rendesen. Állandóan merengtem. Meggyözödésem, ha nem olvasok utána ezeknek részletesen, akkor nem visel meg ennyire. És én azt tudom mondani, sokkal jobban megviseltek engem a részletek mint maga Nóri halála.  Nos, én aztán kiszálltam ebből  körből. Én személy szerint ugysem tudtam segíteni, és vannak olyan emberek akik tudnak és meg is teszik a dolgukat. Én csak részvétet tudok nyujtani többet nem.

Ilyenkor az ember rájön, hogy ez a földi pokol.. valójában az én értelmezésemben a pokol azt jelenti, hogy a hátunkra vesszük a világ fájdalmát és szenvedünk érte.

Én tudom, hogy vannak akik naponta megélik éveken keresztül azt amit én csak 3 hétig. Azt javaslom, hogy hagyjuk abba a hírek részletezését, és éljük az életünket. Jó ha tudjuk, hogy mindennek oka van. És ezt el kell fogadnunk.  Ami a családon belül van, ami a barátikörön belül van arra kell a legtöbb energiát forditanunk..hiszen mindenki a maga helyén tud csak cselekedni.  Ne vesztegessük a drága perceinket. Ilyen hírek mindig voltak, és mindig is lesznek..hiszen tudjuk 6 milliárd ember esetén ezek mindennaposak, akárcsak a felhőtlen boldogság is. Kérdés, hogy milyen élményekre fókuszálunk?

 

 

 |   | 1 komment
2009.01.04. 13:57| Szerző: motiváció blog

Szeretettel ajánlom figyelmetekbe az alábbi videót. Itt Feldmár András feszegeti a pszichiátria határait, és azt, hogy mitől ember egy ember. És élünk-e egyáltalán a halálunk előtt, vagy csak szerepeket játszunk?  Elgondolkodtató közel 2 órás film. Minden kedves olvasómnak javaslom:

 

 |   | Szólj hozzá!
2009.01.01. 00:00| Szerző: motiváció blog


 

 

 

 

 |   | Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása