2009.02.23. 20:00| Szerző: motiváció blog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A legkínzóbb félelmek egyike a haláltól való félelem. Az emberiség egész  történelme során megtalálhatunk írásokat, mítoszokat a halállal kapcsolatban. Azt hiszem nem lehet ezt kinőni. Tudomásul kell venni, hogy az élet a halállal ér véget és kész. Ha ez ilyen könnyen menne ugye.. Ha nem figyelsz, a haláltól való félelem  gyakran visszatarthat  attól, hogy belefogj a céljaid megvalósításához. Vannak dolgok amiket azért nem teszünk meg, mert benne van a kockázat, hogy belehalunk. Ilyen lehet akár autót vezetni, hegyet mászni, egy veszélyes környéken végigsétálni. Ez a félelem időnként mindenkiben megjelenik. Általában akkor szokott, ha történik valami súlyos dolog a környezetünkben, amivel nem tudunk megbirkózni. Egy váratlan haláleset, vagy súlyos anyagi gondok. Minden esetre, ha tudatos és boldog életet akarsz élni, le kell győznöd ezt a félelmed. Nincs is nagyon más választásunk csak sodródni az élettel, ami ellnállhatatlanul a halál fele vezet.

Néhány tanács, hogyan küzd le a haláltól való félelmet

1. Ne beszélgess a halálról! Aki retteg a haláltól pontosan ezt csinálja. Beszélgetései során mindig szóba hozza a halál témáját, és ezzel még több félelmet alkot magának. A legegyszerűbb ha elkerülöd, ezeket a témákat! Amíg élsz, éld az életed, és ne tégy úgy mint aki már meghalt.

2. Élj a jelenben! Hogy mikor is van a jelen? Abban a pillanatban hogy kimondom,hogy MOST! De amint kimondtam, ez már a múltam részévé válik. A jelen, egy folyamatos életjelenlét. Ha a jelenben élsz, érzékeled a folyamatos utazást, amint haladsz a még ismeretlen jövő felé. Amikor visszaemlékszel valamire, akkor a múltban nosztalgiázol. A halálfélelem a jövőben létezik. Amikor félsz a haláltól, akkor még életben vagy, csak kivetíted a jövőbe a félelmeidet. A legegyszerűbb tehát, ha rajtakapod magad, emlékeztetned magad, hogy még igenis életben vagy, és az a dolgod, hogy amíg életben vagy éld az életet.

3. Vigyázz az egészségedre! Ha attól félsz, hogy szívrohamban fogsz meghalni, mert szívbetegséget állapítottak meg nálad, vigyázz az étkezésedre, kerüld a stresszt és nem lesz bajod. De mit tesz a többség? Félnek a szívbetegségektől, de semmit sem változtatnak életvitelükön. Ugyanúgy eszik tovább az egészségtelen zsíros ételeket, cigiznek, idegeskednek..és félnek a haláltól.  A legjobb megoldás, hogy előzd meg a bajt, mielőtt az bekövetkezne! Ha nem ezt teszed, akkor van igazán okod félni, hiszen előbb utóbb felelőtlenséged áldozatává válsz

4. Élj biztonságosan! Utolérhet minket halál akkor is, ha nem vigyázunk a testi éppségünkre. Itt is a legjobb, ha a jelenben maradsz, és figyelsz arra amit éppen csinálsz. Ha teljesen jelen vagy nagy mértékben csökkented a balesetek és váratlan erőszakos támadások esélyét. Ha jelen vagy a pillanatban, akkor még időben el tudod kerülni, ha valaki bántalmazni akar, és azt is, hogy valamilyen balesetet szenvedj. Ha például autóban utazol, mindig légy tudatában, hogy éppen biztonságosan haladsz. Figyeld a forgalmat, és ha vészhelyzet van, még időben észre fogod venni és el tudod kerülni a balesetet.

5. Tervezd meg a holnapot! Ha pontosan tudod, mit fogsz tenni holnap, akkor az agyad azon fog tevékenykedni, hogy elérd a kitűzött célt. Ha így teszel nincs okod félni a haláltól, mert előre leszögezted, hogy te holnap ezt és ezt csinálod. Ebbe nem szólhat közbe a halál, mert ez egyértelműen meghiúsítaná a terved. A balesetek többsége amiatt történik, hogy a balesetben résztvevő emberek figyelmetlenek, nincsenek jelen a helyzetben, vagy nincsenek konkrét terveik a jövőre nézve. Ha megtervezed a jövőt, akkor nincs okod félni, ha valóban hiszel magadban semmi sem fogja elvenni az életedet idő előtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://motivacio.blog.hu/api/trackback/id/tr62961572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Begérke 2009.03.01. 12:36:31

Az 1-es ponttal nagyon nem értek egyet! Szerintem pont az ellenkezője szükséges: közel kerülni a halálhoz, szembenézni a saját halálunk lehetőségével és elfogadni azt, hogy meg fog történni.
Mert ha nem nézünk vele szembe, akkor ugyanúgy megvan a félelem, csak elkerüljük és neurózis lesz a vége (C.G.Jung: A neurózis a jogos szenvedés elkerüléséből származó szenvedés).

motiváció blog 2009.03.01. 15:05:26

@Begérke: Igazad van Begérke! Az első pont nem zárja ki azt amit leírtál. Ha közel kerülsz a halálhoz, akkor tudod csak pontosan, hogy mi is az. Arról szerettem volna írni az első pontban, hogy nem érdemes viszont folyton visszatérni a témára, mert egy idő után uralkodó gondolattá válik, és mindent a halál szemszögéből nézünk. Nem mindenkire egyforma erősséggel hat ez, de nagyon sokan ezért félnek annyira a haláltól, mert folyamatosan rá gondolnak. Ilyen példa arra amikor, a halál az uralkodó gondolatod, az amikor készülsz valamit megtenni mondjuk elutazni valahova, és az első gondolatod: Jajj de mi van ha belehalok? Autóbalesetben, vagy repülőgép szerencsétlenségben..van mire gondolni bőven. Vagy nem kezdek bele dolgokba mert mi értelme, ha lehet hogy úgyis meghalok.. Amúgy ez szerencsére nem sok emberre jellemző. Egy jó példa erre még: Vannak akik mindent a politika szemszögéből néznek. Bármivel találkoznak keresik benne a politikát, az összeesküvés elméleteket, a közös ellenséget akik felelősek, és ezen rágódnak naphosszat. Ugyanilyen a halálfélelemmel túl itatott elme is.. Mindenben a halál lehetőségét keresi. :)
süti beállítások módosítása