2008.12.04. 19:15| Szerző: motiváció blog

A sikeres élet alapvető feltétele, hogy tisztában legyünk a céljainkkal. Tudnunk, kell mit akarunk elérni. Számtalan tanulmány született a célok eléréséről, és jónéhányat el is olvastam. Ezeket öszefoglalva átadom most nektek. Meglepően hasonló a megközelítése a dolgoknak, egymástól függetlenül szinte ugyanaz a módszer. Mégpedig, hogy miután eldöntöttük, mit akarunk elérni, azt ÍRJUK le, jelen időben, és képzeljük el, hogy már megvalósult. Éljük bele magunkat.

Na kezdjük az elején. Számtalan idézetet, mondást tudnék most idézni a célok kitőzéséről, de inkább csak egyet emelnék ki. Ez egyébbként az egyik kedvenc idézetem is. Így szól:


" Ha nem cselekedsz, nem fog sikerülni"

Tisztában kell lennünk a céljainkkal:

Fel kell tennünk magunknak a következő kérdéseket:

- Mit várunk az élettől?

- Mit szeretnénk elérni?

- Miről tudunk hosszú távon lemondani céljaink érdekében?

- Mi az amiről nem tudunk lemondani?

- Miért tartok ott ahol vagyok? Milyen szokásaim vezzetek ebbe a helyzetbe?

Miután ezzel végeztünk. Le kell írnunk! Igen! Tudom, hogy sokan nem fogják leírni, hiába olvassák. Mert fölöslegesnek látják. Hát ahogy gondoljátok kedves olvasóim. Semmi sem kötelező. Ti döntötök. Miért fontos írásba adni a céljainkat?

Azért, mert ha nem írjuk le őket, elvesznek a tudatunkban. Le kell írnunk, hogy naponta láthassuk, és így az agynak adunk munkát. Ahelyett, hogy passzívan reagálnánk a külvilágra - amúgy az emberek 99%-a nem fegyelmezi a tudatát- helyette inkább határozzuk meg a céljainkat, hogy arra figyeljen. Nos ez annál is inkább fontos, mert az agyunkat nem tudjuk megállítani. Folyamatosan gondolkodunk a nap 24 órájában. Még álmunkban is. Tehát, vagy fegyelmezetlenül hagyjuk, és akkor kénytelen lesz a külvilágra reagálni, vagy adunk egy szellemi csemegét neki, ha úgy tetszik. Ezek pedig a céljaink. Ha már úgyis megadatott nekünk a megállíthatatlan gondolkodási képeségünk, használjuk ki a céljaink eléréséhez. Miért ne tennénk? A gondolataink az egyetlen kincsünk, amit senki sem tud elveni tőlünk. Nincs az a törvény, diktatúra, ami megváltoztathatná a gondolatainkat. Csak mi vagyunk saját magunk. Egy szó mint száz, a céljainkra fókuszáljunk, semmi másra.

Íme 5 lépés, mit kell tennünk, hogy a céljaink valóra válljanak.

1. Határozd meg a céljaidat! Fontos dolog. Pontosan tudnunk kell, mit akarunk. Egy hajó, útirány nélkül csak sodródik a tengren, és sosem ér célba.

2. Írd le a célokat! Egyes szám első személyben, jelen időben. Játszuk el, hogy már megvalósult

3. Tüzz ki határidőt! Ez az egyik legfontosabb lépés. Ha nem tüzünk ki határidőt, akkor mindig halogatni fogjuk az elérését. Tudnunk kell, mikorra akarjuk elérni, mert másképp nem tudnunk tervszerűen dolgozni rajta naponta.

4. Minden nap indulj a csúcs felé! Ez azt jelenti, hogy ne a sok kis hegyet mászd meg, hanem a Mount Everestet! Ne legyünk kicsinyesek. Annyi féle kis hegyünk van, amiket értelmetlen megmászni. Helyette a legfontosabb célunkkal foglalkozzunk, és a legnagyobb csúcsra törjünk! Aki érti a képletes dolgokat, tudja miről van szó.

5. Képzeld el naponta a céljaidat! Ez is fontos. Ha minden nap tudatosan 20 percre elővesszük a célfüzetünket, akkor sosem felejtjük el a céljainkat, és motiváltak leszünk, hogy elérjük azokat. EZ ÉLETBEVÁGÓAN FONTOS!!! A motiváció hiánya az oka nagyrészt annak, hogy, felhagyunk félúton a céljaink elérésével. Szóval, Csináljuk!

Aki nem tudná, hogyan kezdjen neki, íme egy kis segítség:

Vegyünk elő egy lapot, és írjunk fel 10 célt amit egy éven belül el akarunk érni. Ezek a célok lehetnek mindefélék. Lehet anyagi cél is, párkapcsolati, magánéleti, szellemi cél, tanulási cél..szóval az élet minden területéről. Aztán amikor ez megvan, tüzzünk ki határidőt, mikorra akarjuk elérni. Állítsuk fontossági sorrendbe, és a számunkra legfontosabb célunkkal foglalkozzunk a legtöbbet.

Fontos, hogy naponta mérni tudjuk az eredményeinket. Irhatunk "sikernaplót" is akár, de a lényeg, hogy mérni tudjuk, ahogyan haladunk szépen lépésenként a céljaink irányába. Ha így teszünk sokkal nyugodtabb emberekké válunk. Még akkor is, ha a külvilágban stresszt, nyugatalanságot látunk. Nem lesznek már ránk akkora hatással mint eddig. Egy teljesen más életformát folytatunk ahhoz, hogy negatív emberek észrevegyenek minket és lehúzzanak a saját szintjükre. Mitöbb észre sem fognak minket venni. Lépjünk ki az állandó panaszkodók klubjából, tüzzük ki a céljainkat, VÁLLALJUNK FELELŐSSÉGET az életünkért! Lovagoljuk meg a siker hullámait. És még egy gondolat:

"A felhők fölött mindig kék az ég"

Emelkedjünk a felhőnk fölé, és lássuk meg mindazt, amit a legtöbben nem láthatnak, mert eltakarják őket a mindennapok szürke fellegei.  Jó célkitűzést! :)

Címkék: célok  |   | 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://motivacio.blog.hu/api/trackback/id/tr60804563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

katyatya 2008.12.06. 09:34:16

"Ne add fel az álmaidat és az ábrándjaidat. Ne engedd, hogy az élet elvágja a zsineged, mielőtt felorsóznád azokat az álmokat... tartsd feszesen ... ... és orsózz .... ne add föl .... kapaszkodj bele a hálóba ... , s ha a már benne lévő álmok kiszökkennének, ugorj a vízbe és ússzál utánuk az életed kockáztatásával is.... de ne engedd őket elszökni...!"

Csak pozitívan! 2011.05.06. 17:30:57

Célállításról, pozitív hozzáállásról, sikerről sok-sok hasznos olvasnivalót itt talál mindenki: www.helloben.com
süti beállítások módosítása