2008.12.30. 14:09| Szerző: motiváció blog

Egyik legnagyobb befolyású negatív érzelmünk a sajnálat, vagy szánalom. Ezt a két fogalmat most azért nem választom külön, mert majdnem ugyanazt jelenti. A lényegét tekintve ugyanazt az érzelmi energiát használja fel. Szóval ne romboljuk a saját életünket azzal, hogy másokat sajnálunk!

Itt most nagyon ideges lehetsz aki olvasod ezt, mert ezt úgy értelmezed, hogy ne törödjünk másokkal, legyünk érzéketlenek és érdektelenek. A sajnálat megvonása nem jelenti a szeretet megvonását. Voltaképpen a szeretet és a sajnálat egymás ellentétei. Amikor sajnálunk valakit, az nem szeretet. Emlékezzünk arra, amikor valamelyik szerettünket sajnáljuk akkor nem szeretjük. Hanem sajnáljuk. Ennek a ténynek a feldolgozása sok emberben stresszt vált ki, és agresszíven nekitámadnak annak, aki ezt állítja.

Hogy van az, hogy akit szeretünk nagyon, és baja esik akkor ha sajnáljuk, megszűnik a szeretetünk? Ki kérhetitek magatoknak! Látszólag jogosan. Miért merészelek olyat állítani, hogy a szeretet ellentéte a sajnálat? ( Több ellentéte is van egyébként többek között a félelem, féltékenység..stb )

Azért, mert a szeretet az egy univerzális kifejezés és pozitív kicsengése van. A sajnálatnak negatív kicsengése van. A szeretet vagy tiszta pozitiv érzelem, vagy ha nem az, akkor megszűnik a szeretet. Olyan nem létezik, hogy egy kis pozitív és egy kis negatív érzelmet is beleteszünk. Szóval ha sajnálunk valakit akit szeretünk, akkor egyfajta keverék érzelem jön létre a szeretet és a sajnálat között. Erre nincs még megfelelö szó, én keverék érzelemnek nevezem.

De nézzük is meg, hogy mi a sajnálat: Akkor sajnálunk valakit, amikor áldozatnak tekintjük. Tehát ahhoz, hogy a sajnálat mint érzelem életben maradjon, kell lennie egy ellenségképnek ami megsebzi a védtelen áldozatot. Vagy lehet ez az ellenségkép egy bizonyos negatív szituáció, amit "véletlennek" nevezünk, abból is a negatív véletleneket. Nem hiszem, hogy ezt lehetne cáfolni. Mégegyszer: Akkor sajnálunk valakit, amikor áldozatnak tekintjük egy ellenségképpel szemben. Lehet az betegség, baleset, rossz körülmény, vagy esetleg más emberek negatív magatartása. A lényeg, hogy legyen kire áthárítani a felelösséget.

De innen következik egy jogos kérdés, hogy nem tudunk csak úgy tárgyilagosan végigmenni egy adott problémán, föleg, ha a szeretteinket sebzik meg. Ezek álltalában lelki sérülések amikor valakit megbántanak, és mi sajnáljuk. Természetesen hogy nem tudunk tárgyilagosak lenni, mert az ember 100%-ban szubjektív lény.  Ez azt jelenti, hogy minden döntésünknek érzelmi okai vannak. Itt a kulcs, nem az, hogy tárgyilagosak legyünk és úgy tegyünk mintha nem történt volna semmi, mert ezzel csak becsapnánk magunkat.  A megoldás abban rejlik, hogy változtassunk azon, hogyan tekintünk a megsebbzett emberre. A sajnálat egy negatív reakció csupán amit eltanultunk az elödeintöl, hogy aki szenved azt sajnálni kell. Szóval ilyen helyzetben álljunk meg, és tekintsünk az illetőre úgy mint aki erős, és képes felsolgozni a problémáit, és lelkes. Ez meglepően könnyen megy majd. És neki is azt mondani, hogy erős ember vagy, szeretünk téged, és képes vagy talpra állni. Mindjárt más dolog, mintha sajnálattal beszélgetnénk vele, újra és újra felidézve a problémáit. Nem könnyű út, de járható. Önfegyelem kérdése az egész. Mindenkinek a saját érzésére kell hallgatnia, hogy hogyan kezeli a kontrasztot a sajnálat és a megerősítő szavak között. Ez az írás mint az elöző összes is csupán távpontot nyújt. A ti dolgotok megtalálni a helyes útat a saját életetekre!

Emlékezetes napot kívánok!

 

 

 

Címkék: sajnálat  |   | 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://motivacio.blog.hu/api/trackback/id/tr53848673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bicepsz16 2009.03.14. 12:44:30

Teljes mértékben igazad van!!
süti beállítások módosítása