2008.12.07. 19:40| Szerző: motiváció blog

A szívünk a legfontosabb és elengedhetetlen szervünk, ami felelős azért, hogy élünk éppen vagy meghaltunk. Ha dobog, akkor dolgozik, pumpálja a vért szóval örülhetünk mert még élünk. Ha elromlik a "motor" akkor már nem lesz képes tovább dolgozni, és esetleg az életünkkel fizethetünk ezért.

Épp a mai nap folyamán kaptam egy döbbenetes és félelmetes leckét, hogy milyen az amikor a szívünk rendetlenül dolgozik. Öszintén írom, ma megrémültem és olyan dolgokat tapasztaltam meg, olyan dolgokra jöttem rá, amikre eddig sosem. Ha valaki az életéért küzd, akkor teljesen a pillanatban él. Abban a percben megszünik minden más probléma, és minden energiánkkal azon vagyunk, hogy elhárítsuk a vészt. Még félni sincs időnk, hiszen nem tehetjük meg. Ez afféle tudatalatti mechanizmus, hogy rákényszerítse az embert, hogy figyeljen az egészségére.

Ma ha nem is az életemért küzdöttem, de a szívem nagyon rendetlenkedett. Meglepett a dolog, hiszen nem vagyok szívbeteg..legalábbis úgy tudom. Mégis majdnem elájultam annyira rosszul lettem. Csak egyre tudtam gondolni " Levegő, mély levegő". Ebben a negyed órában minden más probléma megszünt számomra. Már nem volt fontos, a külvilág. Az, hogy más emberek hogyan élik az életüket. Politikusaink viselkedése, nyugtalan emberek akiket megfigyelhetünk...bátran mondhatom, olyannyira a jelenben voltam, hogy még félni sem volt időm, és az úgynevezett globális problámák megszüntek. Ennyire jelen lenni a pillanatban nekem nem sokszor sikerült, annak ellenére, hogy tudatosan törekszem rá. Ilyen mélyen és intenzíven nem éreztem még azt, hogy az életnek mélyebb értelme van, mint ahogyan élünk.. Amikor az ember rákényszerűl akkor érezheti igazán, hogy minden perc áldott ami az életünkben megadatik. Érezheti hogy csak a MOST létezik.. semmi más.

Amikor ez történt, éppen autóztunk a szüleimmel. Nagyon sajnálom, hogy ők jobban megijjedtek mint én. Hát igen kivülről minden sokkal brutálisabbnak tűnik, mint aki elszenvedi azt. De mint ahogyan vallom ennek is oka van. Mint mindennek. Az, hogy rosszul lettem, nem azt jelenti, hogy áldozat vagyok, vagy örökletes betegségem lenne..és ki lennék téve a sors szeszélyének. A rossz állapotomért én vagyok a felelős, és senki más. Sem más emberek, életkörülmények vagy a "sors" .  Ezért én vagyok a felelős, mégpedig, hogy hogyan élem az életemet.

Hogy hol hibáztam? Talán ott, hogy átlag emberként éltem. Úgy viselkedtem mint az átlag. Elsősorban az étkezésemre gondolok. Nem vettem figyelembe, hogy bizonyos ételek nem mindenkinek valóak. Attól, hogy a barátunknak nem árt meg valami, nem jelenti azt hogy nekünk sem. Nem vettem figyelembe, hogy talán egyes ételek károsak nekem. Nem mindenkinek egyforma az anyagcseréje, vércsoportja és az, hogy mi árt neki és mi nem. Vannak akik hajlamosabbak a szívbetegségekre és vannak akik nem. Én úgy tapasztalom, hogy be kell látnom, hajlamos vagyok a szívbetegségekre. Ez önmagában nem jelent betegséget. Ha betartok bizonyos étkezési szabályokat, akkor sosem fog elöfordulni velem. Én nem játszom a szervezetemmel. Kerülni fogok minden olyan ételt, ami károsíthatja a szívemet. Természetesen a szívfájásnak lehetnek lelki okai is, azon belül a stressz, ami kiválthat eféle dolgot, szélsőséges esetben infartust is. A lelki okokról lejjebb olvashatsz.

Az én esetemben a szervezetem nem bírja a nehéz ételeket. Bár nagyon szeretem a jó szaftos  ételeket, sosem rakodott rám súlyfölösleg. Így ugy gondoltam, hogy inkább a nyelvem íz receptorait kényeztetem..csakhogy észrevettem, hogy az ilyen "lakomák" után hajlamos vagyok a tunyaságra, vagy esetleg a szívem fáj, vagy egyszerűen rosszul érzem magam. Szóval megéri az ízek élvezete miatt feláldozni a szívemet? Feláldozni amikor érezteti velem, hogy baj van? Melyik a fontosabb? ..ma elgondolkodtam..

Ebben az esetben viszont nem a nehéz ételek miatt lehettme rosszúl, hanem az édességek miatt. Nagyon édesszáju vagyok. Ebben az esetben sem rakodott rám semmi, szóval mindig annyit ehettem amennyi belémfért..DE a szervezetemet mindig megdolgoztattam. A rossz benne, hogy nem vittem túlzasba, csak ettem kis édességet. Nem is sokat.. Aztán már éjszaka is nehezen aludtam.. a mai "szívlázadásnak" ez lehetett az oka. Szóval az édesség sem való nekem. És itt is döntenem kell: Mi a fontosabb, a nyelvem kényeztetése vagy a szívem. Én a szívem mellett döntök.

Ezenkívül sosem sózók meg semmit. Nem szeretem a fűszerezést sem. Ez egy jó pont talán amit ösztönösen elkerültem. Szóval..Az édességet kerülni kell, mert túl vannak cukrozva, ezért hívják édességnek. A cukor pedig nem egészséges. Nem azért "találták fel", hogy az ember azt ételként fogyassza. De hát nagyon sok dolog van amit nem kéne ennünk, mert életidegen, és mégis azt tesszük.

Ha kedves olvasóm veled is előfordult hogy a szived rendetlenkedett akkor komolyan kell venni. Le kell mondani pár dologról ami nem egészséges. Vegyük például a dohányzást. Igen, azonnal abba kell hagyni. Sokan azt mondják, hogy nem szoknak le, mert nem érzik, hogy ártan az nekik. DE EMBEREK HA MÁR A SZÍVÜNK FÁJ, AKKOR AZ EGY ERŐS JEL ARRA, HOGY PUSZTÍTJUK A TESTÜNKET.

Ám vannak akik egész életükben dohányoztak, és éltek 80-90 éves betegség nélkül. Az én dédapám is 88 évesen halt meg és világ életében dohányzott. Nem is volt beteg sosem.

Szóval ezenkívül nagyon komolyan mondom, hogy az étekzésünkön is változtatni kell. Nem elég csak gyógyszereket szedni. Az nem ér semmit. Az tüneti kezelés. Nem ér semmit, ha ugyanazt az életmodot folytatjuk mint eddig. Ugyanugy étkezünk, cukros üditőket iszunk. Elismerem én is hogy ezek finomak, de nagyon ártalmasak. Térjünk inkább át az üditők helyett a szénsavmentes!! ásványvízre. Ne kávézzunk annyit. Sokan lázadoznak, hogy nem hajlandóak lemondnai ezekről. Nos ez kockáztatás. Akkor roncsoljátok csak tovább a szíveteket. Hangsulyozom, hogy akinek nincs szívbetgsége, vagy legalábbis nem rendetlenkedik, az ha jolesik nyugodtan egye azt amit akar, de aki nem bírja, az ne egye ugyanazokat, csak mert az a "divat" és az emberek többsége azt eszei. És még ilyenkor is lázadnak sokan, hogy nem tudják kifizetni, mert drágák mondjuk a gyülömcsök, zöldségek. Itt mindig félreértésben vannak, elmondom miért. Ők egyből ugy gondolják, hogy a már meglévő megszokott egészségtelen cukros, zsíros ételek mellett vegyenek gyümölcsöt. Senki sem szereti a plussz kiadásokat. De itt a lényeg, nem ezek mellett kell még venni, hanem ezek helyett. Nagy különbség!

Valamit valamiért le kell mondanunk bizonyos dolgokról. Ha áttérünk és igyekszünk egészségesebben étkezni, akkor azt fogjuk észrevenni, hogy egészségesebbek leszünk mint azok az átlagemberek akiknek MÉG semmi bajuk nincs, és eszik az életidegen dolgokat. Chips, konzervek, húsok, csokoládék, joghurtok, Kóla és hasonló termékek, alkohol.. hmm sorolhatnám ezek  vannak a listán. Az is lehet, hogy sokkal tovább élünk mint ők. És egészségesebben.

A "szívbetegségeknek" vannak még lelki okai is. Főképp a stressz, de szerintem ezt nem kell magyaráznom tovább.

Vigyázzatok a szivetekre, az étkezésetekre, és kerüljétek a stresszt!

 |   | 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://motivacio.blog.hu/api/trackback/id/tr54809825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

katyatya 2008.12.07. 20:04:31

“Te magad vagy az az erő, amely életre hívja a történéseket - a jót, a rosszat egyaránt. Rajtad áll, melyikre tartod magad érdemesnek: helyes gondolkodással a szerencsét idézed meg, vagy gondolkodás nélkül cselekszel, és bajokat zúdítasz az életedre. Rajtad múlik, bearanyozod-e napjaidat vagy feketére fested magad körül a világot.”------Vigyázz magadra!!:)
süti beállítások módosítása